A coaching lényege a fejlődéstámogatás. Olyan felépített folyamat, ahol megoldásfókuszú beszélgetésekkel tudjuk támogatni az ügyfelet (Önt vagy beosztottját) a céljainak tisztázásában, és abban, hogy a szükséges változtatásokkal a legjobbat hozza ki a helyzetéből. A business coaching során elsősorban (de nem kizárólagosan) üzleti, szakmai fejlődését helyezzük a folyamat középpontjába.

Gyakori témák

A fejlesztés fókusza sokszínű lehet az Önök helyzetéhez alkalmazkodva. Néhány gyakori téma:

Munkahelyi nehézségek kezelése: stresszkezelés, konfliktus kezelés, motiváció fenntartása vagy visszaszerzése a kiégés megelőzésének érdekében és a fluktuáció csökkentéséért.

Soft skill fejlesztés: időgazdálkodás, hatékonyságnövelés, delegálás, együttműködésfejlesztés… Minden témára igaz, de itt különösen fontos tisztázni, hogy a coaching már meglevő tudásra épít. Nem új ismereteket adunk át, mint egy tréner teszi, hanem arra koncentrálunk, hogy a (könyvekből, kollégáktól, esetleg épp trénertől) megszerzett tudást az ügyfél valóban beépítse a gyakorlatba, így kiaknázza meglevő ismereteit. Mert sokszor nem a „mit” hiányzik, hanem az, hogy a konkrét helyzetben „hogyan” alkalmazzuk. A coaching segít a leginkább ügyfélre szabott megoldások kialakításában.

Döntési dilemmák: Nagy döntések előtt sokszor nem elég a pro-kontra listák felvázolása, mert a valós motivációk, félelmek sokszor a vakfoltjainkban bújnak meg. Egy 5-6 alkalmas coaching folyamat alatt van lehetőség kellő alapossággal és külső támogatással feltérképezni a lehetőségeket, a rejtett mozgatórugókat. Ezek fényében jobban tudunk választani a lehetőségek közül, esetleg teljesen új, a korábbi lehetőségek előnyeit ötvöző alternatívát felfedezhetünk fel.

A coaching folyamatról

  • A folyamat online zajlik közösen egyeztetett időpontban.
  • A fejlesztés során eleinte 7-14 naponta beszélünk, alkalmanként 60-90 percet. Ha már elindult a változás (kb a 4. alkalom után), nagyobb szüneteket tartunk, hogy legyen idő letesztelni, működik-e a megoldás. Ha szükséges, további üléseken finomhangolunk, majd lezárjuk a folyamatot.
  • Egy folyamat jellemzően 5-7 alkalomból épül fel. Hosszú távú céloknál igény szerint van lehetőség utánkövető ülésekre is.

Amennyiben a fejlesztendő ügyfél nem a vállalkozás vezetője, a folyamat elején a coach, az ügyfél és a megrendelő közösen tisztázza a kereteket, kitűzik a fejlesztés célját. A végén szintén hármasban értékelik a folyamat eredményességét. A fejlesztés azonban négyszemközt zajlik, az itt elhangzottakkal kapcsolatban a coachot titoktartás köti.

Díjszabás

Számlázásra csak a négyszemközti ülések kerülnek.

Alkalmanként fizetve: 25.000 Ft+ÁFA/alkalom. (A 2022.03.31 előtt megkezdett folyamatokra bevezető áron 20.000 Ft+ÁFA/alkalom)

Bérlet: Teljes folyamat (de maximum 7 alkalom) 120.000 Ft+ÁFA (bevezető áron 95.000 +ÁFA)

Megéri erre költeni?

Coachingra természetesen egyetlen vállalkozásnak sem KELL költenie. De ettől még sokszor érdemes és az elért hatékonyságnövelés révén kifizetődő is lehet.

Vállalkozóként, felsővezetőként önfejlesztésére

A coaching hatására Ön eredményesebben végezheti munkáját. Vezetői szerepének pontosabb átlátásával, képességeinek, ismereteinek jobb kiaknázásával önmaga (és beosztottjai) munkaidejét is gyümölcsözőbbé teheti.

Munkáltatóként a kollégák fejlesztésére

Szinte már közhely, de igaz: jó munkaerőt találni nem könnyű és nem is olcsó. Egy profession.hu-s optimum álláshirdetés 2022 elején 120.000 Ft+ÁFA, a fejvadászok díja ennél jóval magasabb. Ezen felül az új kolléga kiválasztására elmegy jó pár munkanap, majd a betanítására ismét hetek kellenek, mert legyen bármilyen jó szakember, a helyi ismeretek megszerzésére (a konyha helyétől a minden nap használt file-ok rendszerének átlátásáig) idő kell neki. Teljesítménye ez alatt nem lehet a maximumon.

Hasonlóképp a távozni készülő munkatárs teljesítménye az utolsó hónapokban biztosan nem 100%-os.

Vagyis a fluktuáció nemcsak a maradó kollégák hangulatára nézve kedvezőtlen, hanem jól kimutatható, sokszázezres veszteséget is okoz a vállalkozásnak.

A coaching kiváló eszköz arra, hogy kollégái tudásuk javát nyújtsák, miközben ők maguk is elégedettek, mert fejlődésükhöz vagy esetleges nehézségeik kezeléséhez megfelelő támogatást kaptak.

Amennyiben úgy érzi, Önnek és kollégáinak hasznára válhat a fejlődéstámogatás, várom megkeresését a torma.reka@antor.hu-n.